Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή.
Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικούορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδεςμηνιγγίτιδες κ.λ.π.). Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιώνκαρκίνουσακχαρώδη διαβήτηπαχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικο ζωή. Επίσης αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Επιπλέον η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα και καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως, έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσηςκαρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

 

 

Previous slide
Next slide

Τεστ Παπανικολάου

Ο συνηθισμένος τακτικός γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου και το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.
Το Τεστ Παπανικολάου είναι μια προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια ανώδυνη και χαμηλού κόστους εξέταση η οποία συστήνεται στις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες , με ετήσια επανάληψη.

Πότε πρέπει να γίνεται το Pap Test;

Η εξέταση μπορεί να γίνει μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως σε οποιαδήποτε ημέρα του κύκλου. Απαιτείται αποχή από τη σεουαλική επαφή δυο ημέρες πριν. Επιπλέον δε θα πρέπει να έχει προηγηθεί κολπική πλύση ή εφαρμογή κολπικών υποθέτων ή αλοιφών.

Τεστ Παπανικολάου Υγρής Φάσης

Το νέο Τεστ Παπανικολάου (ThinPrep Pap test) είναι το πρώτο τεστ υγρής φάσης. Η διαδικασία της εξέτασης είναι ακριβώς η ίδια με το συμβατικό, αφορά δηλαδή στη λήψη κυττάρων από τον κόλπο,εξωτράχηλο και ενδοτράχηλο. Η διαφορά έγκειται στην επεξεργασία. Τα κύτταρα δεν επιστρώνονται σε πλακίδιο όπως στο συμβατικό τεστ αλλά μεταφέρονται μέσα σε ένα φιαλίδιο με μονιμοποιητικό υγρό. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει τη συλλογή όλων των κυττάρων χωρίς απώλειες ενώ παράλληλα μπορεί να πραγματοποιηθεί και μοριακός έλεγχος (PCR) για ταυτοποίηση και τυποποίηση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. (co-testing)

Η ακρίβεια στη διάγνωση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 25% σε σύγκριση με το συμβατό Τεστ-Παπ.

Previous slide
Next slide

Εµβόλιο έναντι του θηλωµάτων (HPV)

Το HPV εμβόλιο είναι η πρωτογενής πρόληψη έναντι του ιού. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του HPV προσεγγίζει το 100% στην πρόληψη ανάπτυξης προκαρκινικών βλαβών και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σε ποια ηλικία πρέπει να κάνω το εμβόλιο έναντι του HPV;

Ο εμβολιασμός έναντι του HPV θα πρέπει να εντάσσεται στη ρουτίνα του βασικού παιδιατρικού εμβολιασμού σε κορίτσια 12-15 ετών. Στην ηλικία μεταξύ των 16 και 26 ετών οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό. Μέχρι την ηλικία των 21 ετών το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο το εμβόλιο συνιστάται ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε περιπτώσεις που κάποια γυναίκα έχει ήδη νοσήσει αφού την προστατεύει από άλλο στέλεχος του ιού.